Opskrift på Stress af – julesmåkager er opskriften til dig, som synes, det er hyggeligt at bage med børnene. Vi kalder dem stress af- julesmåkager, fordi kagerne kræver at du sætter dig ned, og er nærværende i arbejdet med at udstikke og dekorere.
Tidligere i december fik du en opskrift på “Feel good”-flødekarameller. En rigtig juleklassiker, som bare smager så dejligt af jul (du finder opskriften på karamellerne her).
Nu får du en anden klassiker; en opskrift på Stress af – julesmåkager. Dejlige sirupssmåkager, som du og familien kan lave sammen i en hyggestund.
Opskriften minder meget om svenske peberkager, og kagerne smager bare skønt.
Opskrift på Stress af – julesmåkager
Dette skal du cirka bruge, og når jeg skriver ca. er det fordi jeg oftest bager på slump…
- 150 g brun farin
- 250 g sirup
- 150 g margarine
- 1 æg
- 500 – 600 g hvedemel
- ½ – 1 tsk. ingefær
- 3 tsk. kanel
- 2 tsk. natron
Sådan gør du:
- Smelt sirup, margarine og farin sammen i en gryde.
- Rør natron og øvrige krydderier i blandingen
Når massen er kølet nok af til, du kan røre ved den uden at brænde dig, rører du ægget i. - Herefter tilsætter du mel, og ælter indtil massen er fast og let klistret.
- Når du er færdig med at ælte, skal dejen stå på køl natten over.
Det er en god idé at tage dejen ud af køleskabet i god tid, før du skal rulle dejen ud. Den bliver ret hård af at stå på køl, men bliver selvfølgelig blødere og blødere jo mere du arbejder med den.
Rul dejen ud i ca. ½ cm tykkelse.
Så er du klar til at udstikke figurer.
Læg kagerne på en bageplade, beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 C i 5-6 min. Kagerne skal være bløde når du tager dem ud. De bliver faste efter et par minutter.
Imens kagerne køler af, kan du lave glasur, hakke chokolade eller, hvad du nu gerne vil pynte med.
Når kagerne er kølet, er det bare at pynte løs.
God fornøjelse!
Og husk: kan du ikke lave dejen selv, findes der færdiglavet dej, som giver et ganske udmærket slutprodukt.