Bedstemors “feel-good” – karameller hører sig julen til.

Opskriften har været i min familie igennem generationer, og det har altid været en del af vores jul at lave vores egne karameller.

Der er et eller andet tilfredsstillende ved at producere sit eget juleguf. Karamellerne smager af jul, dufter af jul og det er en god hyggestund at lave dem.

At lave karameller har altid været forbundet med hygge og forventning. Som barn var det næsten uudholdeligt at vente på, at karamelmassen havde kogt længe nok til at blive klar til prøvesmagning. Men, når den så endelig var klar, var det himmelsk at smage – og julen var endelig rigtigt i gang.

Det tager tid at lave karameller selv, så har du ikke tiden, er det ikke et projekt, du skal kaste dig ud i. Men har du tid og overskud, kan dette være et rigtig godt bud på en hyggelig juleaktivitet.

Vi deler opskriften med dig her – rigtig god fornøjelse!

 

Opskrift på feel-good-karameller

Dette skal du bruge:

2 ½ kop fløde (Ja, rigtig piskefløde)

1½ kop sukker

1½ kop sirup

1 knivspids salt

4 spsk. smør

2 tsk. vaniljesukker

karameller - opskrift - pigepotentiale.dk

Sådan gør du:

Bland vanilje, salt, sukker, sirup og 1 kop fløde i en gryde. Bring massen i kog under omrøring. Imens du rører rund, hælder du resten af fløde i. Tricket her, er at hælde fløden i så langsomt, at massen ikke på noget tidspunkt stopper med at koge!

Så er det bare med at røre, mens massen koger.

Indimellem tester du massen. Tag lidt karamelmasse på en teske og put det i koldt vand. Når massen danner en blød kugle, tilsættes smør. Herefter koges massen lidt igen. Test evt. på samme måde, som nævnt ovenfor. Og når konsistensen er passende, skal massen hældes over i en bradepande.

Husk at beklæde bradepanden med bagepapir.

Når massen er størknet, skærer du karamellerne ud i den ønskede form.

Karamelmassen skal hverken være for blød eller for hård. Bliver den for hård, kan den være næsten umulig at skære ud. Så, det er en god idé at holde lidt øje med massen, når først den er hældt over i bradepanden.

Karamellerne kan fint opbevares i køleskabet – og så smager de forrygende til en kop varm kaffe eller kakao.

Mums!

karameller - opskrift - pigepotentiale.dk
karameller - opskrift - pigepotentiale.dk