Hvad er eksamensangst?

Hvad er eksamensangst egentligt, og hvordan skelner man imellem sund nervøsitet og decideret angst? Når vi taler om eksamensangst, er det vigtigt at skelne mellem almindelig, sund nervøsitet og regulær angst.

 

Nervøsitet er en helt almindelig sund reaktion, når man skal præstere noget ekstra.   Faktisk kan nervøsitet være med til at forbedre vores indsats og give os et bedre resultat, da nervøsitet skærper vores sanser, og gør os parate til at præstere. Angst står i skærende kontrast til nervøsitet.

 

Angst er hæmmende og sætter din hjerne i flugttilstand, der gør det vanskeligt for dig at forberede dig, så du kan præstere, når det gælder. Det er en helt grundlæggende reaktion, der starter din krybdyrshjerne, Amygdala. En reaktion, der giver fuldstændig mening, hvis du virkelig var i fare. En eksamenssituation er dog ikke en situation, hvor du reelt skal kæmpe for at overleve, hvorfor angsten kan føles irrationel og skamfuld. Netop fordi du egentligt godt kan se, at du ikke står i en livstruende situation.

 

Dette gør dog ikke angsten mindre virkelig eller mindre invaliderende.

 

Når du lider af eksamensangst, ved du helt sikkert, hvor energikrævende og opslidende det hele tiden er at fokusere sin energi på at “komme væk” fra situationen. Du kender sikkert også de fysiske symptomer, der slår følgeskab med eksamensangsten:

  • Koncentrationsbesvær
  • Søvnløshed
  • Tør i munden
  • Mavepine
  • Kvalme
  • Kolde hænder
  • Hjertebanken
  • Tendens til at svede mere
  • Hovedpine
  • Rystende hænder

For nogle er eksamen så angstprovokerende, at det påvirker deres indsats i den daglige undervisning. Læser du med som forældre kan du i dette blogindlæg læse om, hvad du kan gøre for din teenager i eksamens tiden.

Eksamen-angst-stress

Fanget i en hvirvelvind

 

Ida H. er en helt almindelig pige, der går i 2. g. Hun har lige siden 9. klasse i folkeskolen haft udfordringer med eksamensangst.

Her kan du læse Idas personlige historie om at have eksamensangst.

 

Jeg oplevede første gang eksamensangst til danskeksamen i 9. klasse. Jeg havde tidligere haft “prøveeksamen”, som skulle klæder os på til den rigtige eksamen, og det følte jeg egentligt ikke noget stort pres ved. Men det ændrede sig, da jeg skulle til den rigtige afgangseksamen – den eksamen, der virkelig gjaldt noget.

 

 

Det startede da vi fik vores eksamensdatoer

 

Jeg begyndte at ligge vågen til langt ud på natten, mens tankerne bare myldrede rundt i hovedet på mig. Jeg havde helt vildt svært ved at planlægge min tid og min eksamenslæsning. Jeg var hele tiden optaget af “hvad nu hvis..”- tanker. For jeg var overbevist om at jeg ville dumpe eller begå frygtelige fejl.

 

På selve eksamensdagen var jeg helt færdig – jeg rystede, frøs og svedte på samme tid og følte overhovedet ikke, at jeg kunne huske noget som helst. Det var en rigtig træls oplevelse, som faktisk har fulgt med mig lige siden. Og det er som om at angsten for eksamen bare har vokset sig større.

 

Jeg følte mig fanget i en hvirvelvind af negative tanker om mig selv, som jeg bare ikke kunne slippe ud af. Når angsten meldte sig, havde jeg allermest lyst til bare at gemme mig langt væk.

 

Men med den rette hjælp, er jeg heldigvis kommet et skridt videre – jeg ved, at min angst for eksamen er irrationel, og jeg tror på, at jeg kan klare det!