Lider din teenager af eksamensangst?

Tiden for eksamenerne nærmer sig. Du har måske endda mærket de første nervøse stresssymptomer fra din teenager her op til de skriftlige eksamener. Her kan du få nogle tips til hvordan du kan hjælpe din teenager i tiden op til eksamen.

Den næste tid frem til sommerferien, er for mange teenagere enormt stressende. Det er nemlig her, de skal vise hvad de kan, når det virkelig gælder.

Som forælder til en teenager kan det virke underligt, hvor højt de går op i deres karakter. Det kan til tider nærmest virke som liv eller død for dem.

Mange teenagerne opbygger i deres hoveder, et enormt forventningspres til dem selv. For en del af dem bliver presset så stort, at de ender med fysiske symptomer, som ondt i maven, kvalme, rysten i kroppen og søvnproblemer mv. Læs meget mere om hvad eksamensangst er her.

Du kan hjælpe din teenager i tiden op til eksamen

Som forældre kan du gå ind og støtte din teenager, således at eksamen bliver en god oplevelse ved at skabe en positiv tilgang til det. Du kan hjælpe din teenager i tiden op til eksamen ved, at sikre at de er velforberedte til den forestående prøve. Således at de har styr på hvilke fag de skal op i hvornår og hvor stort pensum er. Hjælp dem med, at få lavet en realistisk læseplan, som de har mulighed for at overholde. Men husk, at de også skal have tid til fritid. Og snak med din teenager om, at eksamen ikke skal ses som en dårlig ting, men som en mulighed. En mulighed for at vise hvor dygtige de er. Oplever du at din teenanger har svær eksamensangst, er der hjælp at hente.

Lone som er coach hos Pigepotentiale kom med følgende udsagn: “Forældre skal tage presset af deres børns skuldre og stole på, at deres børn gør deres bedste.” Et udsagn jeg som ung ikke kunne være mere enig i.

Personligt var mine forældre lidt for gode til, at spørge hvor meget jeg havde nået, at lave i løbet af dagen. Hvilket for mig skabte et pres ift. hvad jeg BURDE have nået, men måske ikke helt havde nået. 

Det fik mig ofte til at føle, at jeg ikke havde gjort nok og ikke var velforberedt inden eksamen. Hvorfor jeg ofte gik ind til eksamen, med tanken om, at jeg kunne have ydet mere og at jeg derfor havde sat mig selv op til at blive en fiasko. 

Teenageren gør sit bedste

Uanset hvem vi er, så gør vi hver især, altid det bedste vi nu kan. Og “Når man gør sit bedste, er det godt nok – også til eksamen” – citat Lone fra pigepotentiale. Snak derfor også med jeres teenanger om forventninger. Hvad forventer teenageren af sig selv sig selv, hvad forventer mor og far, samt hvad forventer skolen og klassekammeraterne.

Mange forskellige parter har forventninger til teenageren, hvilket er med til at skabe et stort pres. Særligt hvis forventningerne er usagte. For som menneske har vi alle en tendens til, at gå selv og definere disse forventninger. Hvor vi ofte skyder andres forventninger til os, til at være højere end de egentlig er.

Husk også de unge på, at “Der findes ikke fiasko, kun læring – også til eksamen” – citat Lone fra pigepotentiale. Fortæl også den unge, at der faktisk ikke er nogen som ændre deres syn på dem ud fra udfaldet af en eksamen. Eksamen er kun et øjebliksbillede, og resultatet af den siger ikke noget om den unge som person.

Slutteligt skal en eksamen altid “fejres”, uanset resultatet. Det behøver ikke at være store fejringer, det kan blot være rosende ord. Som fx “vi er stolte af dig” og “du har virkelig arbejdet hårdt for det her”. For at minde teenageren om, at de virkelig har ydet og at de skal være stole af sig selv. Mind også teenageren om, at holde pause fra læsningen resten af dagen efter en eksamen. Det har de fortjent.

Vi udbyder også kurser til afhjælp af eksamensangst dem finder du her