Sådan får du mere overskud i hverdagen

Hvis du ønsker mere overskud i hverdagen, skal du starte med at tage et valg, vise at det er det, du vil. Når du har taget valget, så er der flere ting du kan gøre for dig selv, som skaber glæde og energi i hverdagen.

overskud i hverdagen

Bevægelse giver overskud i hverdagen

Rigtig mange af os har et stillesiddende arbejde. Hvis det også gælder dig, så er det vigtigt, at du husker at få lidt bevægelse ind, når du holder pause.

Gå en lille tur , 10 – 15 min kan også gøre en forskel! Vores krop er skabt til, bevægelse, og når du bevæger dig, får du stimuleret din hjerne. Du bliver bedre til at huske, og du kan koncentrere dig i længere tid af gangen. Selv en lille tur giver dig en masse ny energi. Du får tænkt nogle andre tanker, og du bliver ladet op til resten af dagens opgaver.

Alternativt kan du lige gå lidt til side og hoppe lige op og ned – dine fødder behøver ikke forlade gulvet – men det er også fint hvis de gør. 30-60 sekunder gør en forskel for dit kredsløb. Det løsner også op for spændinger i skuldre og nakke, hvis du slapper af i skuldrene og lader armene svinge frit. Øvelsen frigiver energi. Bagefter vil du opleve en bedre jordforbindelse. Dit åndedræt vil blive dybere og energien vil cirkulere i kroppen igen, og det giver ny energi til hjernen.

Kost

Er du slem til at sluge dagens måltider i hast, kan jeg anbefale, at du sætter tempoet ned. Spis langsomt – stille og roligt – smag mere på din mad, og giv dig tid til at overveje, om du rent faktisk har brug for det, du spiser. Hvis ikke du overspiser, oplever du også større velvære og mere energi.

HUSK at få væske nok. Tag et ekstra glas vand i løbet af dagen. Og hvis du er en af dem, som drikker meget kaffe, så prøv at tage et glas vand med, hver gang du henter kaffe, og helst kun en kop ad gangen. Kaffe på bordet foran dig er en dårlig vane, og inden du har set dig om, har du drukket hele kanden.

Hold pauser

Pauser er ikke spild af tid – det er energi til din koncentration. Hvis du husker at holde pause, så arbejder du generelt mere effektivt og kreativt. Pauserne giver mulighed for at træde et skridt tilbage og få overblik over de opgaver, vi er i gang med. Det giver større mulighed for at opfange eventuelle fejl undervejs.

Pauserne må gerne være aktive – hold en lille pause og stræk dig godt igennem, når du strækker dig, kommer der ny energi til kroppen, og du kan efterfølgende arbejde koncentreret i længere tid.

En god nats søvn giver mere overskud i hverdagen

Får du søvn nok? Der har i flere år været en tendens til, at vi fik alt for lidt søvn.   I en travl hverdag kan det være nemt at tro, at hvis vi går en time senere i seng, så når vi lidt mere. Men heldigvis er vi ved at få øjnene op for vigtigheden af en god nats søvn. Hele vores krop har brug for søvn. Man mener, at en god nats søvn kan være medvirkende til forebyggelse af hjerte/kar sygdomme.

Voksne har brug for 7-8 timer søvn, mindre børn har brug for 10-11 timer, og for teenagere er det 9-10 timer. Vanen med for lidt søvn kan være svær at lave om, men hvis du er en af natteravnene, kan du måske starte med at gå bare en halv time tidligere i seng, og husk små forandringer kan også være med til at skabe mere overskud i hverdagen.

Glæd andre

Når du glæder en anden, vil du selv opleve velvære, overskud i hverdagenglæde og ro i dit eget indre. Giv en kop kaffe til en god ven – eller en kop the.  Find en person du kan li og sig ”Hej”, skal vi ikke lige ha en kop kaffe? Og prøv også at give et komplimenter til dem, du møder på din vej. Sig at ”de ser godt ud”, at ”det er rart at være sammen med dem” eller lignende. Du bliver selv så glad, når du glæder andre, fordi når du gør det, vil du få en masse positiv energi tilbage. Du skal selvfølgelig gøre det overfor folk, som du rent faktisk også kan lide at være sammen med, ellers hjælper det hverken dig eller de andre.

Tænk positivt

Vil du være med på en lille hurtig tankeøvelse? Sæt dig godt tilrette  i stolen. Brug et øjeblik på at overveje, hvad det egentlig er, der lader dig op? Er det musik, bevægelse, en god bog, løbetur, madlavning eller noget helt andet. Det er rart og giver god energi, hvis du så også husker at lave noget af det, du godt kan lide.  Så find ud af, hvad du kan lide at lave og planlæg, hvornår du gør det næste gang. Skriv det gerne i kalenderen med det samme, så er der god mulighed for at du også får det gjort.

Vær god ved dig selv

Du skal fejre dig selv og være stolt.

Gem “bør” og “burde” væk og giv dig selv lov til at nyde.

Tænd et stearinlys og lyt til noget god musik, som du overskud i hverdagenholder af. Det kan hjælpe dig til at få skabt ro og nærvær. Brug så et lille øjeblik på at være stolt over alt det, du klarer i hverdagen. Du må godt tænke, at det faktisk er meget godt, alt det du går og gør, og dét du rent faktisk når. Langt de fleste af os er faktisk rigtig effektive og produktive i hverdagen. Det må du gerne rose dig selv for!

Som du kan se, er der flere ting, du kan gøre, som kan være med til at skabe mere overskud i hverdag, men så længe du kun prøver, så sker der ikke noget. Du skal GØRE det, og du må gerne starte i det små.

Har du brug for flere gode ideer til, hvordan du skaber mere overskud i hverdagen, så kan jeg også anbefale, at du deltager i min workshop ”Kvinde forkæl dig selv”.