November

“Året har 16 måneder: November december januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september oktober, november, november, november, november.” – Henrik Nordbrandt

November er en hård måned for rigtig mange unge – og det kan vi tydeligt mærke i Ungepotentiale.

Ved skoleårets start i august måned tager “man” fat på et nyt år. Nu skal “man” rigtig tage sig sammen, måske er “man” startet på en ny uddannelse, alt er nyt og spændende, og alle gør sig umage for at vise sig fra sin pæneste side.

Ovennævnte facade holder typisk frem til efterårsferien, og derefter begynder det at blive hverdag og rigtig hårdt. Nogen bliver i tvivl, om det er den rigtige skole/uddannelse, og for andre er der lidt rigeligt med lektier, eller det har været svært at komme ind i den vennekreds, man gerne ville ind i.

November byder på mørke og hverdag

For efterskoleeleverne kan november også være en hård nyser. De er nu landet i de nye omgivelser. Den værste hjemve er nok aftaget, men hverdagen har indfundet sig. Og for nogen kan efterskoleåret pludselig synes langt. Konfliktniveauet er måske også steget lidt, fordi de nu kender hinanden bedre og tør sige mere til hinanden – og bare er så tætte på hinanden på godt og ondt. Og det i sig selv, kan jo også tære lidt på kræfterne.

Og så er vi også lige nu i den tid, hvor terminsprøverne løber af stabelen. En nervepirrende oplevelse for mange. “Eksamensnerver”, kan man nu det som forventes, karakterræs og en følelse af, at “nu er det snart alvor”.

For de unge som er i gang med en ungdomsuddannelse er november også en særlig tid med meget på spil. Efter at være startet op i august med alle de nye indtryk, både social og fagligt, er grundforløbet nu ved at nå sin vejs ende. Der er afsluttende prøver og mange valg angående den faglige sammensætning skal træffes. Valg som har stor betydning for den unges fremtid på uddannelsen. Og hvad angår det sociale, er nogen landet i grupper som de er glade for og kede af at skulle forlade. Og andre glæder sig til at komme i nye. Men fælles for alle er, at man atter engang skal forsøge at finde sin plads blandt mange.

Så måske er det slet ikke så underligt, at november kan føles lang og mørk.

Mange unge er lidt trætte og triste i november

Derfor, hvis du har en ung, der går rundt og er trist og ked af det, måske føler sig udenfor på skolen, er i tvivl om det er den rigtige uddannelse eller på anden vis har mange tanker omkring skolelivet, vil jeg anbefale, at du tager det alvorligt. Det er store følelser der er i spil, og det kan være en rigtig svær tid at være i for din datter.

Som coach hører vi ofte, at dét, som den unge allermest har brug for fra mor og far er, at de ER der. Tager sig tid til at lytte og ikke nødvendigvis kommer med en masse forslag til, hvad den unge skal gøre. Som forælder kan det være virkelig svært ikke at komme med løsningsforslag, fordi vi jo selv kan blive frustrerede, når ens barn har det svært. Men bare dét at lade hende læsse frustrationer og tanker af og være der for hende, kan være en langt større hjælp, end man måske lige tror.

Så måske er de mørke novemberdage lige præcis dem, som med fordel kan bruges til at skrue lidt op for nærværet og hyggen og være nysgerrig (med måde) på, hvad der sker i skolen for tiden.

Jeg håber, at I alle får en dejlig november måned som snildt kan fyldes med hyggelige stunder, inden julelysene bliver tændt!

Og skulle du – eller din datter have brug for lidt hjælp, så står vi som altid klar til at hjælpe.

Du finder din lokale coache her