Hverdagsstress – eller en travl hverdag?

Vi kender alle sammen det at være stresset. Fra hverdagen, med alle vores gøremål. Her op til jul føler mange sig mere stressede end normalt, fordi der er mange ting at nå, meget vi skal have styr på, og mange ting vi gerne vil have klaret. Der skal gøres klar til jul, med alt hvad det indebærer af julegaveindkøb, julerengøring, julehygge med familie og venner, julebagning og diverse juletraditioner, vi holder i hævd år efter år.

I år ser det dog lidt anderledes ud, nogle af de ting, vi plejer at have travlt med, er skåret ned eller helt væk. Kan du mærke, om der er forskel på, hvor travl du føler dig i år, i forhold til tidligere år?
Måske føles det ikke anderledes, måske er det det samme. Måske har du haft tid til noget andet i stedet, så du har ”fyldt tiden ud” med andre ting og gøremål.

Hverdagsstress kan udvikle sig til alvorlig stress

Stress er ikke bare stress, og det er vigtigt at skelne her. Stress er blevet lidt et buzzword, som noget mange af os mener, vi er. ”Jeg er så stresset”, ”jeg føler, jeg stresser rundt”, ”Nu bliver jeg stresset”. Og det kan også sagtens være, at vi føler, og har det sådan! Men stress dækker over forskellige ting, og det er vigtigt at skelne mellem dem. Nemlig; den stress vi oplever i dagligdagen, hvor vi er stressede (som beskrevet ovenfor), den lidt mere alvorlige stress, hvor vi har stress, og den alvorlige stress, hvor vi er blevet syge af stress.

Vigtigt at bemærke er det dog, at hverdagsstressen – den stress du føler i hverdagen, hvor du har travlt, og måske føler du stresser rundt – er grundstenen til, at du bliver mere stresset, og kan gå hen og blive alvorligt stresset eller syg af stressen.

Vær opmærksom på hverdagsstress

Derfor vil jeg gerne slå et slag for denne hverdagsstress, og hvorfor den er så vigtig at være opmærksom på. Vi kan godt holde til at være i sådan en tilstand i kortere perioder, og det er naturligt for os at opleve den. Tænk bare på eksamenssituationer, vigtige møder, en jobsamtale, særlige overvejelser, når vi er spændte på noget, det er alt det, som betegnes som hverdags-stress-situationer. Dét, der sætter noget i gang i dig og udløser stresshormoner. Dine egne tanker (og bekymringer) er vigtige at bemærke i denne sammenhæng, faktisk kan tankerne alene, være en stor synder ift. stress.

Men. Hvis nu din juletravlhed fortsætter med nye projekter, du fylder på med flere opgaver, der sker ændringer eller store begivenheder, som du må tage dig af samtidig, flere spekulationer og bekymringer, og du ikke får slappet af og ladet op, så er det, at det kan udvikle sig. Det hober sig simpelthen op i kroppen, og du kan ende med at brænde inde med stressen.

Lyt til kroppens signaler

Derfor er det vigtigt at se på, hvor meget du føler, at du stresser i din hverdag. Læg mærke til din krop, og hvordan du har det. Hvad du tænker. Typiske symptomer på hverdagsstress er midlertidig hjertebanken, anspændthed, knugen i brystet eller maven, ”sommerfugle” i maven, midlertidig rysten eller tics osv. Prøv at tænk på en situation, hvor du har følt, du skulle sætte dig selv op til noget, eller gøre noget ekstraordinært, det kan give dig et billede af, hvordan din krop reagerer i stresssituationer.
Stop op i løbet af dagen og mærk efter, om du kan finde nogle af disse tegn. Skriv dem ned. På den måde, kan du blive meget klogere på dig selv og din krop. Du kan stoppe op i tide, inden det udvikler sig til mere. Hvis du vil og er opmærksom på dig selv.

8 gode råd mod stress

Derfor skal du have et par gode råd med på vejen – til dig der vil undgå følelsen af at stresse, eller nedsætte dit stressniveau. Du skal lade dig selv op, give noget godt til dig selv. Så har du også mere at give af, uden at det tapper dig for energi.

  • Sørg for at holde mentale pauser dagligt. Kobl fra og vær stille. Tøm hovedet.
  • Gå en tur i den friske luft – gerne ½ time dagligt.
  • Sov godt – og nok.
  • Gør noget godt for dig selv – bare en lille ting!
  • Lyt til dine tanker – stop negative ”spind” og fortæl dig selv nogle gode ting.
  • Prioritér de 3 vigtigste ting dagligt. Skab overblik, og husk, et ”ja” er et ”nej” til noget andet.
  • Vær proaktiv og handl, hvor muligt (du må gerne bede om hjælp). Er det ikke muligt så accepter det, der er.
  • Skab balance i dit liv – der skal være plads til hele dig. Alt hvad du er.

Med dette vil jeg ønske dig en glædelig jul og et skønt stressfrit nytår – og husk, et lille skridt på vejen, er et skridt i den rigtige retning – vejen til din forandring.

Coach i SkanderborgKatrine M. Søndergaard, Pigepotentiale coach i Skanderborg

Ønsker du hjælp og opfølgning til at ændre din hverdag, så tilbyder jeg lige nu 10 stresscoachingforløb med 25% i rabat, det hjælper både forebyggende og behandlende inden for stress.
Jeg vil give dig strategier, som ikke kun vil hjælpe dig nu, men også strategier og redskaber, der kan forebygge fremtidig stress – også den almindelige hverdagsstress. På den måde, vil du fremover være i stand til at tage styringen over, hvad du ønsker, gør og prioriterer. Jeg har gennem min uddannelse som certificeret coach og stresscoach, redskaberne til at få dig ud af din stresstilstand og give dig hjælp til at finde din personlige vej til at navigere i hverdagen. Stress er nemlig blot en tilstand. Når du bliver afstresset eller fri af stress, bliver du dig selv igen.

Jeg udbyder kun 10 stresscoachingforløb med 25% i rabat. Normalprisen er 5.950 kr. for 7 stk. 1:1 coachingsessioner à 50-60 min. Din pris. på 4.462,50 kr. er inkl. enkle hverdagsredskaber, som sikrer dig lettere navigation i hverdagen og livet generelt.

Er du klar til at slippe et stressfyldt liv, der kører på autopilot? Så hop med på dette forløb nu og start din forvandling allerede i starten af det nye år. Jeg hjælper alle aldersgrupper.

Skriv til mig på katrines@ungepotentiale.dk eller ring til mig på tlf.26 85 85 90 for en snak om din situation.