Vidste du, at 20% af vores 13-årige allerede har været fulde, mod kun 9% af de 13-årige svenskere og nordmænd eller 12% af tyskerne. Rekorden om unge og alkohol, er desværre ikke en Danmark kan være stolte af, da et stort alkoholforbrug i en ung alder, kan medfører en forøget risiko for kræft og derved at dø alt for ungt.
Vi skal passe på vores unge, ikke overvåge dem, men passe på dem, så de for nogle fornuftige og ansvarlige alkohol-vaner. Selvfølgelig skal de feste med deres jævnaldrene, men de skal have respekt for alkoholens påvirkning, så de ikke kommer galt afsted – bliver involveret i en ulykke, har usikker sex, tager stoffer eller køre spritkørsel. Kombinationen unge og alkohol, kan for nogen teenager skabe unødvendige sociale problemer med venner og forældre.
Det er specielt teenagere med lavt selvværd, der kan have en tendens til, at finde alkohol tiltrækkende, fordi det får dem til at smider hæmningerne og have det sjovere, blive set af vennerne og er mere selskabelige. Men jo mere de opnår den ønskede effekt i beruset tilstand, jo mere tiltrækkende finder de alkoholen og desto farligere bliver alkoholen for dem.
Hvad kan du som forældre gøre når det kommer til unge og alkohol, uden at direkte blande dig i alkoholforbruget?
Som forældre skal du gerne være et godt forbillede for din teenager og det er faktisk ikke så svært. Det er bevist, at teenagere, hvis forældre drikker alkohol i hverdagen, har et lidt for afslappet forhold til alkohol og kan have en tendens til at drikke mere end sine jævnaldrene, dette gælder især unge drenge. Derfor tænk over hvor meget alkohol du selv indtager i hverdagen og derved visualisere hvilke mængder der er ok.
Hvis din teenager alligevel drikker alkohol med eller uden din samtykke, kan du guide ham/hende i, at vælge sine omgivelser med omhu, vælge et trygt socialt miljø hvor kammeraterne støtter hinanden, så han/hun ikke ender i kritiske situationer.
Hvilke tiltag gør du for, at din teenager undgår al for stor tiltrækning af alkohol?
5 TIPS til forældre om unge og alkohol.
- Lyt til dit barn, og du vil helt automatisk modtage informationer om deres holdning om unge og
alkohol.
Lyt og husk hvilke ting din teenager fortæller dig om sin omgangskreds. Hvem af kammeraterne har vist interesse for alkohol, hvor ofte og ikke mindst hvorfor drikker de alkohol? - Hils på din teenagers venner. Når du har hilst på vennerne og snakker med dem, danner du også dit eget indtryk af dem og lærer deres navne og ikke mindst får en fornemmelse af deres holdninger til unge og alkohol.
- Forstå teenagernes impulsive festkultur. Teenagere kan få stablet en fest på benene på ingen tid, det er ikke som os voksnes.
- Vær en rollemodel for din teenager og hans/hendes omgangskreds. Vis hvordan man opfører sig og det ikke er nødvendigt at drikke så man signer, men at drikke med måde og ikke gå glip af alt det sjove.
- Dan et forældrenetværk, så der er flere der kan støtte de unge i nattelivet. Udveksl telefonnumre så I kan kontakte hinanden og hjælpe hinanden med at holde et vågen øje med hvem de ellers omgås.
Eventuelt aftal en panik-kode, som den unge kan sms hvis det opstår en ubehagelig situation og ikke mindst aftal af hans/hendes mobil har aktiveret lokalitetstjenesten, så du har mulighed for at lokalisere hvor han/hun befinder sig, hvis panik-koden bliver aktuel. Du skal selvfølgelig ikke tjekke lokaliteten konstant, det skal I også have en aftale omkring, så han/hun ikke føler sig overvåget.
Har du specifikke aftaler med din teenager, når han/hun fester med vennerne eller går i byen?
Læs mere om emnet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
/Mette, SEO praktikant