Når tusindvis af unge i disse uger vender tilbage til skoler og uddannelsesinstitutioner efter flere måneders corona nedlukning, er forventningen i den brede offentlighed, at normaliteten hurtigt vil indfinde sig igen – og at hverdagsrutinerne vil bringe de unge og deres hverdag tilbage til den virkelighed, sådan verden så ud før corona. Men sådan er virkeligheden desværre ikke.
Hverdagen har ændret sig med corona
Den langvarige nedlukning har trukket så mange kræfter ud af de unges hverdagsrutiner, at mange af dem ikke bare uden videre glider ubekymrede tilbage til deres dagligliv på skoler og ungdomsuddannelser. Dertil har den flere måneder lange corona nedlukning været en FOR stor gamechanger for mange unge.
For mange unge og teenagere kræver det tid til at komme tilbage til hverdagsrutinerne – rutiner, der potentielt set kan blive truet af nye lokale nedlukninger på bl.a. sogneniveau, sådan som vi ser det flere steder rundt om i landet.
Derfor vil hverdagen her efter genåbningen være præget af flere unge og teenagere i mistrivsel. Og de udfordringer, som mange unge slås med som en konsekvens af corona nedlukningen, vil deres lærere, forældre og andre voksne kontaktpersoner blive konfronteret med de kommende måneder.
De velfungerende unge er også udfordret
Udfordringerne med at få de unge tilbage til en velfungerende hverdag, omfatter de unge i bred forstand. Således vil mange velfungerende unge også have brug for ekstra hjælp og støtte i den kommende tid. Og den støtte skal deres voksne kontaktpersoner være klar til at kunne give dem.
Bente Brandstrup er grundlægger af netværket Pigepotentiale.dk, der er et landsdækkende netværk af coaches, som bl.a. hjælper unge piger i mistrivsel:
– Det er en udbredt misforståelse at tro, at teenagere og unge ”bare” skal have hverdagen tilbage, og så kører alt på skinner ligesom før corona. Corona nedlukningen har slået mange unge ud af kurs. De har brug for hjælp og støtte til at finde tilbage i trivsel og tilbage til deres vante hverdagsrutiner.
Bente uddyber: – Omfanget af de unge piger, men også drenge, der er ramt på trivslen efter corona, vil garanteret komme bag på mange. Derfor tager jeg som ungecoach afsæt i den såkaldte Trivselsmodel, når jeg i min praksis står overfor unge piger og drenge, der er i mistrivsel.
Trivselsmodellen tager afsæt i 7 trin
Trivselsmodellen, der er udarbejdet af Bente Brandstrup fra Pigepotentiele.dk, består af 7 forskellige trin, som understøtter den gode samtale med unge. Modellen er prioriteret således, at man starter med begrebet Tillid og derfra bevæger sig igennem de forskellige trin i Trivselsmodellen.
Med afsæt i nøgleordet TRIVSEL består de 7 forskellige trin i TRIVSEL modellen af elementerne Tillid, Relationer, Individer, Værdier, Styrker og Evner med Langsigtet perspektiv.
– Vi skylder de unge at hjælpe dem tilbage til en velfungerende og normal hverdag efter den lange corona nedlukning. Og selvom hverdagen begynder at indfinde sig – og tingene på overfladen ser ”normale” ud – er det her under genåbningen ekstra vigtigt at være opmærksom på de unge og deres trivsel, da det ikke er en selvfølge, at hverdagen bare automatisk indfinder sig, fordi skolen eller gymnasiet igen slår dørene op til fysisk undervisning.
Så vær ekstra opmærksom på de unges trivsel og de små signaler, som de udsender, her i den kommende tid i forbindelse med genåbningen af samfundet, afslutter Bente Brandstrup.
Baggrund om Bente Brandstrup:
Bente Brandstrup er grundlægger Pigepotentiale.dk, der består af et netværk på 15 coaches over hele landet, som hjælper og rådgiver unge pige med mistrivsel og selvværdsproblemer.
I 2020 åbende Bente Brandstrup desuden virksomheden Skolecoach.dk, hvor hun bl.a. underviser lærere og andre undervisere med at rådgive og hjælpe unge, der har problemer med mistrivsel.
Bente Brandstrup er oprindeligt uddannet lærer, uddannelsesvejleder og har desuden en lang række af coach uddannelser og certificeringer, og har over 20 års erfaring i samtaler med unge.
Få flere detaljer om Trivselsmodellen på Skolecoach.dk
Læs mere om netværket af coaches tilknyttet Pigepotentiale.dk
Af Henrik Lange, freelancejournalist