Rub-og-stub-reglen – Sådan kan du styrke dit selvværd allerede i dag

Du kender det sikkert selv. Nogle gange virker verden udenfor bare mere perfekt, end du ser din egen. Hver gang du tjekker din Insta, ser du perfekt hud, perfekte kroppe og perfekte omgivelser. Du binger i en halv times tid i en blanding af fascination og skabsmisundelse. Når du vælger at lægge telefonen fra dig, føler du dig af en eller anden grund mindre værd. Du sidder tilbage med en tom fornemmelse indeni. Du ville bare ønske, at du selv kunne være den person som folk så op til, som havde styr på sit liv og som svømmede i venner og lykke. Hvordan mon bl.a. rub-og-stub-reglen kan hjælpe med det? Det fortæller jeg om længere nede.

 

Hvordan kan dette blogindlæg så hjælpe dig?

Jeg har en ting, jeg gerne vil have slået fast hos dig. Og samtidig har jeg en lille øvelse til dig. Jeg vil gerne bede dig om at tjekke din egen Instagram og facebook. De opslag og billeder du har lagt op, i hvor høj grad repræsenterer de din helt sande virkelighed rub og stub? Du har måske lagt en selfie op på facebook eller instagram, hvor du har været i Tivoli med din kæreste. Og til billedet har du skrevet noget positivt om, hvor hyggeligt det var, og hvor lækker mad I fik at spise osv.

Men måske var du en halv time inden, billedet blev taget, i et skænderi med din kæreste, som næsten ødelagde aftenen. Så passer dit opslag jo faktisk ikke helt med, hvad der i virkeligheden skete. Og der jeg vil hen med det er, at langt de fleste af vores opslag på sociale medier har en større eller mindre grad af polering. Vores indre verden er sjældent den vi viser 100% udadtil. Men din egen verden kender du, og du ved, at det er naturligt at lægge de positive opslag op og gemme lidt på det, der er skrøbeligt.

 

Men hvad er så problemet?

Der er et problemet med denne måde at se andres liv på gennem de sociale medier. Alle andres liv har vi ikke indsigt i bagom kameraet. Der lokkes vi til at tro, at alt er, som det rent faktisk ser ud på billederne og i den glamourøse opslagstekst. I virkeligheden gemmer billederne ofte på langt mindre glamourøse sider som “rub-og-stub-reglen” og “garnnøgle-reglen” kan hjælpe dig med at se og forstå. Selvom man har 1.2 mio følgere og er god til at posere foran kameraet så aner vi ikke, hvordan den populære Insta babe har det indeni eller hvilken verden, hun står overfor.

Når det så er sagt, så er en følelse af lavere selvværd ikke noget, man bare vifter væk. Når du mærker, at du ikke føler dig god nok, præcis som den, du er, eller at du føler dig mindre værd, så skal der arbejdes med at få et stærkt selvværd igen.

Jeg har desværre ingen quick fixes i ærmet, men det er der jo alligevel sjældent til noget som helst af værdi i denne verden. Til gengæld har jeg en simpel regel, der vil kunne hjælpe dig gang på gang. Rub-og-stub-reglen og Garnnøgle-reglen.

Jeg har nemlig et par strategier til, hvordan du kan se din situation og dine følelser om dig selv i et andet perspektiv. Med tiden vil du opleve, at dit selvværd styrkes fordi du har dig selv meget mere på plads indeni.

 

1. Rub-og-stub-reglen:

“Rub-og-stub-reglen” kender du måske allerede fra Hella Joofs bog “Papmaché-reglen”. En fantastisk bog, som jeg i øvrigt kan anbefale alle, der elsker både humor og selvudvikling, at læse. Den kan du i øvrigt læse mere om her. Reglen går i sin enkelthed ud på, at vi ofte misunder andre mennesker for en enkelt eller få ting ved dem uden at se på hele deres verden som en helhed.

Det er derved alt for nemt for os at se op til eller ligefrem at misunde andre. Derved får vi det let dårligere med os selv. For alle mennesker omkring os har et eller andet, som vi ville kunne ønske os selv at have. Og vi har faktisk også selv en hel del, som andre misunder ved os selv. Spørg bare dine veninder.

Hvad er rub-og-stub-reglen så for noget?

Denne øvelse ud på, at du skal begynde at se andre mennesker, og især dem du misunder, som hele mennesker med alt hvad de indeholder, ejer og står for. Du skal her lege, at du faktisk godt kan få det ved dem, som du ville ønske, at du havde, men kun på én betingelse. At I bytter ALT. Rub og stub! Du kan altså ikke få lov til at fiske rundt og plukke de gode ting ud. Hvis du vil bytte, så skal du bytte ALT.

Du er måske misundelig på Simone nede fra fitness, fordi hun er så slank og har en perfekt næse. Forestil dig, at du kan faktisk godt få lov til at få hendes flotte slanke krop og hendes perfekte næse. Men du skal til gengæld også have hendes kæreste, som du er ret sikker på er hende utro, du skal have hendes ordblindhed, hendes barndom og hendes dårlige økonomi. Ja du skal faktisk have rub-og-stub.

Og hvordan har du det nu? Tænk på alt hvad et andet menneske indeholder. Ville du stadig gerne bytte? Ville du bytte rub og stub?

 

2. Garnnøgle-reglen:

“Garnnøgle-reglen” går ud på, at vejen til det man ønsker sig allermest aldrig er ens for to personer på denne jord. Forestil dig en lige linje, der går skråt opad. Dette er ofte vores forestilling om, hvordan folk når deres drømme og ønsker for deres liv. Altså fx at en uddannelse fører direkte til et job som fører direkte til mere ansvar, som fører direkte til en lederstilling. Eller at spise sundt og træne flere gange om ugen fører direkte til en slankere krop som fører direkte til et større overskud og mere energi og som fører direkte til et gladere og lykkeligere liv osv. Indsæt selv den situation, som du selv står med.

Virkeligheden ser bare anderledes ud. Virkeligheden ligner en omgang kluddermor. Forestil dig en garnnøgle med dens to ender der stikker ud i hver sin side af nøglen. Den ene ende er din begyndelse på din drøm og den anden ende er der, hvor du har opnået din drøm. Men hvad ser du i midten af de to garnnøgleender? Du ser et stort rod af snore viklet ind i hinanden, og kigger man udefra, ser det faktisk håbløst ud.

Så hvad skal du gøre?

Hvis du møder eller snakker med mennesker som ser ud til at have det hele og være langt “foran“ dig selv, så tænk på, hvor meget kludder de formentlig har været viklet ind i. Måske føler du i virkeligheden din egen situation en smule fortabt, fordi du i virkeligheden er MIDT i din egen kluddermor lige nu og her. Derfor er det svært at se lyset forenden af tunnelen.

Døm derfor ikke andres succes ud fra, hvad de viser omverdenen (henfør til snakken om de sociale medier), for vi kender ikke deres verden, og hvad der i virkeligheden ligger bag.

Når du næste gang føler dig mindre værd og misunder en bestemt person eller gruppe af mennesker, så tag fat i disse to øvelser og oplev, hvordan din verden faktisk er helt okay. Ja den er faktisk helt perfekt.

Pigepotentiale - Karina Kretzschmar

Karina Kretzschmar

Jeg har altid været inspireret af mennesker, og hvordan og ikke mindst hvorfor vi tænker, føler og handler, som vi gør.

Min baggrund er en bachelor i folkesundhedsvidenskab, og min nysgerrighed på tanker og adfærd vil nok altid være det, der driver mig i det, jeg laver. Derfor sætter jeg også utrolig stor pris på at kunne dele min viden og erfaring gennem blogindlæg hos Ungepotentiale.

Læn dig tilbage og lad dig inspirere. Personlig udvikling varer hele livet.