Meditation for begyndere – hvorfor, hvordan og tips til at bevare motivationen

 

Meditation. Nogle elsker at meditere, nogle ruller øjnene indvendigt, når de hører om folk der mediterer, og nogle ved endnu ikke helt præcist, hvad det går ud på, eller hvorfor det skulle være så populært. Helt kort, så er meditation en måde at aktivere kroppens afslapningssystem på. Man mærker ikke direkte effekterne af meditation efter at have siddet og mediteret i 20 min. men gør man meditation til en vane i sin dagligdag, vil man opleve fantastiske ændringer med tiden.

Hvad skal meditation gøre godt for?

Du har to nervesystemer. Det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem. Lidt kantet beskrevet, så sørger det sympatiske nervesystem for, at du overlever. Dvs hvis du fx kommer til at træde et skridt tilbage, hvor der er et trin ned, du ikke havde set, og du derfor får et sæt i kroppen og en automatisk reaktion i kroppen får dig til at spænde op undgå at falde. Så er det dit sympatiske nervesystem, der blev aktiveret.

På samme måde aktiveres dit sympatiske nervesystem, når du står i en svær situation, hvor dit hjerte begynder at banke og du kan mærke, du får klamme hænder osv. Din krop gør sig simpelt hen klar til at kæmpe eller flygte. For rigtig mange mennesker aktiveres deres sympatiske nervesystem mange gange om dagen i alle mulige situationer. Enten fordi de er stressede, har tankemylder, træner kroppen for meget, eller på anden måde får kroppen til at tro, den skal være på vagt.

 

 

Og hvad så?

 

 

Det er faktisk rigtig vigtigt at trække i den anden ende og bevidst aktivere det parasympatiske nervesystem så ofte, vi kan, for at tvinge kroppen til at slappe af og bevare en sund krop uden følgevirkninger af en langvarigt stresset krop. Det parasympatiske nervesystem aktiveres bl.a. når vi slapper af uden at bekymre os, når vi dyrker yoga og når vi mediterer. Og netop derfor er meditation hurtigt blevet så populært. Meditation får os også til at se os selv som den, vi er. At få opmærksomhed på os selv og på at værdsætte os selv. Du vil derfor opleve større indre glæde og balance ved at starte på meditation. Derfor har jeg lavet en miniguide til meditation for begyndere.

Men hvordan mediterer du så, og hvad skal du være opmærksom på, når du begynder?

Meditation for begyndere er simpelt og ligetil og samtidig ret svært. Det naturlige er at have en forventning til meditationen om, at det vil være en rar oplevelse som man glæder sig til at opleve de positive effekter af. Men når du sidder og mediterer, sker der noget indeni, som man som nybegynder nok ikke er klar over. Under meditationen gennemgår du en mental oprydning. Du giver hjernen ro til at sortere ud og gøre forårsrent så at sige. Og det er ofte ikke særlig rart.

Når du til gengæld har oplevet effekterne af meditationen, så er der en god chance for, at du higer efter mere, og ser frem til at skulle meditere. Simpelt hen fordi din mentale forårsrengøring er fantastisk at få. Men der skal ofte en viljestyrke til for at stå den første periode imod. Når du til gengæld ved dette, så kan du nemmere genkende netop dét, når du starter og synes, det er “kedeligt”, “at du ikke lige har tid i dag” eller “du ikke får det ud af det, du havde regnet med.”

 

Meditation for begyndere – hvordan?

Hvordan mediterer man så faktisk? Ja der er faktisk flere måder at gøre det på, men ser man tilbage på Indiens ældgamle meditationsteknik, så handler det om med lukkede øjne at lægge mærke til sit eget åndetræt uden at tænke på noget. Så simpelt er det. Hvem havde troet, at det skulle være svært?

 

Forbered dig

Når du mediterer er det vigtigt, at du sidder et stille sted, hvor dine sanser bliver påvirket mindst muligt. Hvis du kan, så sørg for at være et sted, hvor:

  • Du har ro og med så få lyde i baggrunden som muligt (biler, fugle osv udefra)
  • Du kan undgå skarpt lys, som du fornemmer, når du har lukkede øjne.
  • Du sidder behageligt, gerne siddende med ret ryg og hænderne roligt placeret på dine ben.
  • Du har god tid og kan tage 10-30 minutter ud uden at tænke på din tidsplan.

 

Start
  • Sæt dig som i ovenstående beskrivelse og luk øjnene.
  • Træk vejret gennem næsen og læg mærke til dit åndedrag præcist, som det er. Du må ikke lave om på din vejrtrækning for meditationens skyld. Mærk luften passere dine næsebor på vej ind og på vej ud.
  • Luk alle tanker ude. Dette er den svære del. Vi er vandt til at tænke på en masse ting hele tiden uden at være klar over det. Hvad skal jeg købe ind til aftensmad i aften, hvorfor sagde min kollega som hun gjorde i går, hvorfor har min nye kæreste ikke svaret på min besked endnu osv osv. Hovedet kører derud af hele dagen uden vi rigtig lægger mærke til det. Og netop derfor er meditation for begyndere ikke altid lige let. Men som med alt andet, så gør øvelse mester. Hver gang du opdager, at du tænker på noget, så accepter og anerkend at der kom en tanke forbi, men vift den roligt væk og vend tilbage til nuet og fokus på din vejrtrækning.
  • Sæt en bestemt tid af på din telefon, fx med app’en “Insight Timer”, hvor du kan sætte en bestemt timer på, og så vil den med et rolig meditations-ding sætte dig i gang og fortælle, når tiden er gået.
  • Når du er nybegynder, vil jeg anbefale at starte med 10 minutter om dagen, og stille kan du bevæge dig op på 30 minutter. Det er helt op til dig.

 

Succes med meditation

Det vigtige ved meditation for begyndere er at huske er, at det er vigtigt, at du ikke ikke forholder dig til de resultater af meditationen, som du får eller ikke får. Det vigtige er at du GØR det. Resultaterne skal nok komme med tiden, og du vil før du ved af det komme til at hige efter det. Men især i starten er det vigtigt, at du ser selve aktiviteten at meditere som succesen. Præcis ligesom dem der begynder at træne. De lægger en masse energi i at komme afsted tre gange om ugen, og det har faktisk ikke været særlig rart, og når de så kommer til enden af den første uge, så kan de ingen resultater se overhovedet. Og det er her mange mister motivationen. Fordi de forventer resultater hurtigere end det er muligt.

 

Go-Go-Go

Så de største anbefalinger herfra er at komme i gang med det samme. 10 minutter om dagen kan alle sætte af, og hvis du kan overvinde følelsen af, at det formentlig ikke er så rart i starten, så vil du hurtigt opleve, hvor meget positivt det vil give dig, og hvordan du vil opleve en større indre ro, øget selvværd og indre balance.

Karina-Pigepotentiale

Jeg har altid været inspireret af mennesker, og hvordan og ikke mindst hvorfor vi tænker, føler og handler, som vi gør.

Min baggrund er dog en bachelor i folkesundhedsvidenskab, og min nysgerrighed på tanker og adfærd vil nok altid være det, der driver mig i det, jeg laver.

Derfor sætter jeg også utrolig stor pris på at kunne dele min viden og erfaring gennem blogindlæg hos Pigepotentiale.

Læn dig tilbage og lad dig inspirere. Personlig udvikling varer hele livet.

 

Karina Kretzschmar