Mit navn er Rosa Gerdes og er social media praktikant hos Pigepotentialet.dk.
Da Bente, Coach i pigepotentiale, tilbød mig at skrive et blogindlæg om kvartvejskrisen, var den ny for mig.
Jeg har bedt Bente om at supplere med sin store viden om dette emne: Kvartvejskrisen.
Jeg passer måske ikke aldersmæssigt til kvartvejskrisen og mine bekymringer er nok også nogle andre, men jeg har nu fået øjnene op for, at jeg også har en masse tanker, følelser og handlinger der skal gøres noget ved.
Nederst i indlægget er et link til en podcast fra Fries Before Guys, som du kan bruge til yderligere refleksion.
Du har det da godt ik?
Du har en følelse i maven om, at du burde have det godt.
Det er gået efter bogen. Du har været fokuseret. Pludselig står du dér. Du kan ikke finde hjem til din egen identitet. Dit selværd er i bund. Du er i vildrede. Din identitet er i vildrede.
Hvem er du? Hvad laver du her?
Spørgsmålene kommer væltende på et helt uventet tidspunkt. Når det udefra ser helt perfekt ud. Det burde være perfekt. Det føles bare ikke sådan….inden i.
Er dét kvartvejskrisen?
Overhalet inden om
Du kender du det måske. Du er trådt ind i voksenlivet. Skole og uddannelse, måske er du tæt på det er klare det. Er du færdig? Det kan være det første job er på vej.
Men det er som om du føler dig overhalet.
De andre kører det bare for. De er i gang med uddannelser, er måske kommet langt. Har nogen fået jobs? Det kan være der er venner som har faste kærester. Nogen bor måske sammen. Måske et par stykker har fået børn. Nogen taler måske om det.
WHAT! Hvor blev du li af i kapløbet?
Det gik ellers lige så godt. Du løb med. Uddannelsen kørte. Måske har du suppleret uddannelsen med noget erfaring inden for området. Der har været tjek på det. Men du kan nu mærke, der mangler noget inden i.
Har du haft lidt FOMO (Fear Of Missing Out). Skulle ikke gå glip af noget. Tiden gik hen over hovedet på dig.
Du kan sagtens nå at være med. Det hele er bare så uoverskueligt lige nu.
Hvad så nu?
Jeg har talt med coach Bente Brandstrup, fra Pigepotentiale, om kvartvejskrisen. Bente kender til unge i denne krise og fortæller om hvad de unge kan tænke:
Kvartvejskrisen er en identitetskrise som mange unge kan komme i. Tit tror de unge, jeg taler med 1:1 (én til én), de er den eneste i verden som har det, sådan som de har det. Men der er andre som har det præcis lige sådan.
På mine pige workshops opdager de i fællesskab, de ikke er alene.
Det er vigtigt at tale om det med en ven/veninde, forældre eller en professionel. Som kan hjælpe én videre med sine tanker.
Nyt Fenomen – Nye krav
Forventningerne du som ung kan have til dig selv, kan være nogle du ikke kan indfri eller du føler du burde opnå noget mere eller andet.
Men er kvartvejskrisen et nyt fenomen? Her får vi en forklaring:
Kvartvejskrisen er et forholdsvis nyt fenomen som unge i 20’erne kan komme i. De unge i dag er ramlet ind i en identitetskrise som tidligere generationer er blevet forskånet. Vi kender til midtvejskrisen senere i livet som, om handler nogle af de samme spørgsmål.
Var det den rigtige vej vi tog?
Krisen i 20’erne kalder vi kvartlivskrisen, spørgsmålene kommer typisk når du er færdig med uddannelse og du bliver i tvivl.
Er du på rette vej?
Forældrene er indblandet
Før i tiden var det nemmere at acceptere, det ikke var ens egen skyld, hvis det ikke gik. Tit havde forældrene et erhverv som de mente de unge skulle efterleve. Og sådan blev det bare. Hvis livet var surt og det ikke kørte på skinner, kunne den unge skyde skylden på andre end dem selv, som en trøst.
Nu til dags er der mange valg du kan tage. Det er bare at vælge. Det lyder da godt ik? Eller hvad mener Bente?
Overgangen til voksenlivet… det er svært at blive voksen. Der er mange og til tider svære valg at træffe og det er ikke altid for det gode.
Du føler måske, at de valg du tager, bliver der hold øje med. Hvor godt du klare dine valg. Hvis det ikke går som planlagt kan du takke dig selv.
Det kan være hårdt. Især hvis du som ung ikke ved, hvordan du kommer videre, når du skal tage et vigtigt valg. Det kan blive for meget.
Hvordan kan det været kommet så vidt?
Bente forklare yderligere:
Forældrene har også en del af ansvaret. Ansvaret forældrene har er, at vise sine børn at livet ikke altid er rosen rødt. Har forældrene virkelig fået alt foræret? Har de haft udfordringer? Har de også oplevet at være kede af det?
Når det til tider er svært, skal forældrene tale om det, også med deres børn. For de svære valg og kriser forældrene kan stå i, kan børnene jo også komme i. Her ville det have været smart, at kende til, hvad man gør når det er svært.
Når det bliver til Kvartvejskrisen
Det behøver jo ikke ligefrem at være en krise, når du synes noget er svært vel? Hvor opstår forskellen og det går hen og bliver til en krise?
På vej til krisen er, når du ikke har det godt med dig selv og du prøver at skjule det for omverden. Det kan være svært at finde ud af hvad du vil.
Krisen opstår, når det bliver for svært at opretholde en facade, om hvor godt alting er. Du har det overhovedet ikke godt inden i. Du kan ikke finde ud af hvordan du kommer videre. Til sidst krakelerer facaden. Det er når vægtskålen tipper kan vi sige.
I en krisesituation, er det vigtigt at erkende det er svært. Men det er okay. Det er menneskeligt at synes livet er svært. Der er flere end dig som har det sådan.
En hjælpende hånd
Livet går engang imellem op og ned ad bakke. Vi har hørt det før. Det er svært at tage ind, hvis du er på vej ned ad.
De andres liv ser jo så perfekte ud…. (ud fra hvad du hører og ser på Fb, Insta og Snappen i hvertfald). Det kører for dem.
Men hvis ingen taler om det, så er der ingen der ved, at andre kan have det lige som dig.
Når du accepterer det er svært, så er det nemmere at tale med andre om det. Tale med andre som også har det svært. Tale med dem du holder af. Du skal finde dig selv og du skal måske have et lille skub med på vejen.
Det kan også være du skal tale med en professionel, en som guider dig til at du kan træffe de valg du har brug for.
Bente fortæller yderligere:
Det er frem for alt vigtigt at du mærker godt efter inden i. Du skal hen til det som vil gøre dig glad. Dit selvværd skal have et boost. Du skal have mod til at kaste dig ud i livet igen. Skal du have hjælp på vejen, gør det ikke noget.
Frem for alt skal du lytte til dig selv og finde den vej du vil.
Der er også en fremtid til dig
Kvartvejskrisen er en overgang.
Over – gang…. en form for bro du skal passere.
Broen er på toppen af en stejl bakke. Når du har kæmpet dig til toppen og står dér. Er du blevet klogere på dig selv og måske også mere moden. Forhåbentlig kan du se mere klart og længere ud mod horisonten.
Hos nogen kan der være lidt skyet på toppen. Men skyer forsvinder. Så er det om at vandre over broen og ned på den anden side. For når skyerne forsvinder kan du se mere klart og det er altid nemmere og sjovere at gå ned ad bakke.
Der er selvfølgelig forskellige veje ned ad bakken. Det kan være du skal lidt tilbage for at komme videre frem. Det gør ikke noget.
Når du har fået overblikket, er det nemmere at træffe de rigtige valg.
Jeg håber du er blevet klogere, på hvad denne kvartvejskrise er for noget. Kriser skal tages alvorligt også selvom det “bare er de unge som har det svært”. Hvis det er en krise så har den ingen alder. Det skal tages alvorligt af andre, men også af en selv.
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med dit liv. Det kan være vi ender med at hjælpe andre over bakken en dag 😉
Her under er en podcast fra Fries Before Guys som er en podcast lavet af 2 unge piger i 20’erne, som taler om det at være ung, deres svære valg og forventninger til deres valg.