Hold jul uden bestillingsliste

Presser gaveræset økonomien i bund? Så er det helt ok at stå af. En god jul kan alligevel ikke gøres op i mængden af de gaver, der gives. Den gode jul afhænger heller ikke af prisen på gaverne.

I starten af december berettede flere nyhedsmedier om en markant stigning af fattige i Danmark (læs bl.a. på Politiken.dk). Flere end 46.500 har i år indsendt en ansøgning om julehjælp. Så for rigtig mange er julen lig med stort økonomisk pres. Og dårlig samvittighed over ikke at kunne give familie og venner de ting, de ønsker sig til jul.

Økonomi kan være en vanskelig størrelse. Og kan for mange menneskers vedkommende, være et livsvilkår, der kan være svært at ændre på. Står du i en situation, hvor økonomien er svær at overskue, så vær realistisk omkring dine muligheder.

Et punkt, hvor du kan skrue ned, er på gavebudgettet.

 

Lav aftaler for gavegiveri

Lav nogle aftaler i familien, så alle er med på at holde jul uden bestillingsliste. For eksempel kan du aftale med de øvrige voksne i familien, at gaver er noget man giver til børnene. Eller meld ud, at de gaver du giver i år, går til dine egne børn.

Så er der klare linjer for gavegiveriet, og du har gjort, hvad du kan for at være på forkant med eventuelle skuffelser.

Lær også dine børn, at en ønskeseddel ikke er en bestillingsliste. Julen varer længe, men behøver ikke koste mange penge.

Er børnenes ønskesedler fyldt med iPhones, og er privatøkonomien ikke til det, er det helt ok at fortælle sine børn at telefonen gerne blive på listen, men at samme liste også skal indeholde flere ønsker, der kan betales for penge.

Man må ønske sig alt hvad man vil – drømme har intet loft. Men hvad man ønsker og hvad man får, er ikke altid det samme . Det gør ikke en gave mindre værd.

Den gode jul – den man husker, er oftest den jul, hvor der har været ro på og tid til nærvær!