Jul, Eid, Hanukkah, Diwali…
Uanset hvorhen vi vender blikket, fejrer forskellige religioner hver deres egen højtid.
Højtiderne er mange og vidt forskellige fra den jul, vi kender i Danmark. Højtiderne falder på forskellige tidspunkter af året og har forskelligt indhold.
Fællesnævneren for højtiderne er, at de, for hver enkelt religiøs retning, har den samme følelsesmæssige og traditionsrige betydning, som julen har for den kristne dansker.
Julen – en kristen højtid
Julen er jo som bekendt en kristen højtid, men hvordan opleves den kristen jul, set med en muslimsk danskers øjne?
Vi har fået syriske Bayan på 16 år til at fortælle lidt om, hvordan hun oplever den kristne jul.
Bayan fortæller:
”Jeg synes, at jul er en meget hyggelig tradition, som bliver fejret på meget hyggelig vis i Danmark.
Folk fejrer jul af forskellige årsager. Og selvom jeg ikke selv fejrer det, så nyder jeg alle de ting der hører med julen. Jeg kan godt lide alle lysdekorationerne, julemusikken med hyggelige melodier i radioen, duften af kanel og brunkager. Generelt, synes jeg, også at folk er i bedre humør i juleperioden.
Ja, jeg kan godt lide jul.
Det er en dejlig tradition, som varmer og giver glæde i den kolde vintertid, selvom jeg ikke tror på den religiøse baggrund for højtiden”.
Eid – en muslimsk højtid
Den muslimske højtid, der minder mest om den kristen jul er Eid.
Eid afholdes to gange om året, og er en fest, der markerer afslutningen af muslimernes fastemåned, Ramadanen. Eid-festen indledes med bøn og herefter spises et traditionelt festmåltid.
Mange muslimer betaler i forbindelse med højtiden en særlig almisse. Zakat kaldes denne almisse, der har til formål at sikre, at de mindre velstillede også kan deltage i en eid-fest.
Sammenlignet med den kristen jul, rummer Eid mange lighedspunkter. Højtiden byder på gaver til børnene. Ligesom man også gør lidt ekstra ud af at besøge venner og familie.