Tema: Identitet – hvem er jeg
Bente er taget en tur til Lyngby til en samtale med Christina Bendix, som arbejder som diætist og mentor, hvilket hun har gjort i ca 10 år. De første par år arbejdede hun med kost og ernæring, og hjalp folk med at få balance i et kaotisk liv, hvor man spiser med sine følelser. Hun arbejder primært med unge, som har det svært med mad og sin egen krop, ved at rådgive dem, som en slags støtte til at få det bedre med sig selv, også uden det nødvendigvis handler om kost – men måske mere om identitet, og det store gennemgående tema er identitet – hvem er jeg. Hun har selv en fortid hvor hun var bulimiker fra 17 til 30 års alderen, og hjælper derfor også piger som lider af spiseforstyrrelse, hvilket også var grunden til at hun startede ud med interessen for at hjælpe andre.
Christina kom ud af det ved hjælp fra professionel behandling, og har også haft en tid hvor hun overtrænede, og gik for meget op i sin sundhed, hvor man også ser at noget nyt og meget sundt kommer på mark
edet, og går så ud fra, at jo mere af det man spiser jo sundere er det, og sådan fungerer det altså ikke.
Identitet – hvem er jeg
Nu om dage har de unge piger meget høje krav om sig selv og forventer, at man altid skal se godt ud, have en kæreste og hvad der dertil medfølger at være teenager. Hvor de piger der klarer sig godt i skolen, ikke nødvendigvis kan se den succes som andre kan se. Derudover har de fleste også dårlig selvtillid, hvor Christina nævner, at hvis man snakker med den populære pige, og derefter med den ikke så populære pige, så er det stort set den samme historie og det samme spørgsmål der kommer frem, nemlig ”hvem er jeg?”.
Du kan læse mere om Christina Bendiix her
Og Bente som, udover arbejdet med unge, også arbejder med voksne, som har mistet deres job, kan samtidig fortælle, at hun oplever nøjagtig det samme. Om formiddag kan hun sidde og tale med en voksen, som har mistet sit job, hvor det også for dem handler rigtig meget om identitet – hvem er jeg, når jeg ikke længere har mit job og min titel? Og om eftermiddagen, så kan hun sidde og tale med en ung pige om fuldstændig det samme, hvad er min identitet – hvem er jeg?
Det gælder også for voksne
Christina arbejder også med voksne mennesker, og fortæller at situationen er præcis den samme ved voksne, som den er for unge, og at aldersgruppen går helt fra de 15-årige op til dem på 60, da det er et tema som følger de fleste det meste af livet. Men alle kan jo have en dårlig dag, og der skal man bare tænke at det går over i morgen, hvor der er en ny dag hvor man kan starte på en frisk, og det vigtigste er at snakke med nogen om hvordan man har det.
Desuden mener hun at det er en glimrende idé at se noget på Netflix som gør en glad, frem for at kigge på diverse billeder på de sociale medier, hvor man bliver ked af det, da man har en forventning om at dem på billedet aldrig har morgenhår, men derimod altid ser strålende ud, hvor hun til gengæld synes at det er modigt, af dem som tør skælde sig ud fra mængden og poste et billede hvor man ikke ligner en million, og fortæller at hun selv gjorde det, og følte sig ekstrem modig.
Vi skal holde op med at opdele vores mad i rigtig og forkert mad
Christina hjælper dem hun møder, med at få en bedre balance i et kaotisk spisemønster. Mange af dem der kommer til hende spiser på deres følelser, det kan være ked af det hed, træthed, stresset, og mange overspiser. Hun oplever, at man opdeler maden i ”rigtig” og ”forkert”, og der er rigtig mange skrøner om hvad der er rigtig og forkert mad, så hun bruger meget tid på af afmystificere. Der er ikke noget som er rigtig eller forkert, det handler om at få det i en god balance. Og finder man sin indre balance så kommer der også styr på det store dilemma: Identitet – hvem er jeg.
Du kan læse mere om Christinas arbejde her
Desuden skal man nå til det punkt i sit liv, hvor man er klar til at blive hjulpet, og for nogen lykkes det første gang og for andre måske først efter ti gange. Christina fortæller også, at hun fungerer som en slags støtteperson eller livline efter behandlingen, når man måske er på vej tilbage, og kommer hermed med et par gode råd til de unge og deres forældre, nemlig: ”Spis noget der holder dig mæt, til morgenmad, frokost og aftensmad, og noget indimellem, det er dét vores hjerne og krop har brug for”. Hvor rådet til forældrene er: ” Vær opmærksomme og nærværende, læg mærke til om der er en skiftende adfærd. Vær tilstede og undgå at komme med undskyldninger som ” jeg gør det i morgen”.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Tilmeld: RSS