Hvad kan jeg blive?
Indrømmet, jeg elsker denne årstid med studenter på gaden og ja, jeg er også sådan en, der får en klump i halsen, når I kører forbi i hestevogn. Sidste år gik det helt galt. Jeg tror det lokale gymnasium sendte alle studenter af sted samtidig. Jeg mødte dem i et lyskryds tæt på gymnasiet, jeg husker ikke hvor mange, men 8-10 larmende, vogne fyldt med glade vinkende studenter. Sikke et syn, jeg får helt tårer i øjnene bare ved tanken – så sidste år, måtte fjolset her, synke adskillige gange og tørre øjnene – og dette på trods af, at jeg ikke kendte en eneste af studenterne.
Men hvad så når festerne er overstået?
Samtidig er studenterdagene også en overgang fra det trygge ungdomsliv. Måske har du boet hjemme indtil nu, og når dette kapitel er overstået, så ligger der et stort forventningspres fra mange sider, og det er nu, at du skal træffe en masse vigtige beslutninger og sandsynligvis også flytte hjemmefra.
Måske er du en af de unge, der har en helt klar plan. Karakteren rækker til drømmestudiet, du ved med 95% sikkerhed, at du kommer ind, og du har også fundet et sted at bo.
Og måske er du en af de unge, der ikke aner hvad du vil.
Så spørgsmålet er i virkeligheden ikke ”hvad kan jeg blive”, men mere – hvad vil du gerne være?
Her vil jeg anbefale dig, at du prøve at forestille dig dit liv om 10 til 15 år.
Hvor er du?
Er du på et kontor, i en produktionshal, inde eller ude?
Hvordan er dit arbejdstøj, er det rent eller beskidt, har du uniform, kittel eller almindeligt tøj på?
Hvad laver du?
Arbejder du alene – eller sammen med andre?
Sidder du stille – eller er du fysisk beskæftiget – og er det hårdt fysisk?
Bestemmer du over andre – eller får du tildelt opgaver?
Hvad kan du?
Er det noget med tal eller bogstaver?
Eller er det ”noget med hænderne”.
Deler du ud af din viden – underviser/oplæg/foredrag?
Hjælper du andre – og på hvilken måde?
Hvorfor gør du det?
Har du et mål med dit arbejde? Vil du gerne opnå rigdom, berømmelse, gøre en forskel, eller bare tjene penge?
Hvem er du?
Er du en blandt mange – eller skiller du dig ud. Vil du gerne frem i rampelyset, eller har du det bedre, hvis du kan gå og gemme dig lidt?
Og hvad vil du gerne opnå?
Og sidst men ikke mindst, hvad er dit overordnede formål med dit arbejdsliv?
Men hvad skal jeg så vælge, og hvad kan jeg blive?
Måske begynder du nu at få en ide, om hvordan dit arbejdsliv skal forme sig, men spørgsmålet er stadig: Hvad kan jeg blive?
Svaret på dette kan blandt andet findes på undervisningsministeriets uddannelsesguide www.ug.dk Her er der blandt andet et ”adgangskort”, hvor du ud fra din studielinje kan se hvilke uddannelser du har adgang til. Adgangskortet finder du her: https://ug.dk/vaerktoej/adgangskortet/#/
Og hvis du stadig er i tvivl, så kan du få gratis og anonym vejledning hos e-vejlederne. Dem finder du her: https://www.ug.dk/evejledning
Eller du kan søge råd og vejledning hos en privat uddannelsescoach. Det kan du læse mere om her: https://ungepotentiale.dk/uddannelsescoaching/